Mi kell a klíma garanciához?

2023.01.30

Alábbi cikkünkben a légkondicionálók karbantartásáról olvashatnak. Miért fontos? Hányszor is kell évente? Költségek és módszerek. 

Akár klíma vásárlás előtt áll, vagy már rendelkezik klímával jó ha tudja, hogy felelősséggel tartozik a saját és környezete egészsége iránt és a berendezés optimális működtetéséért is.

Amikor egy klímaberendezést vásárlunk, tisztában kell lennünk azzal, hogy használata közben nem a kinti levegőt szívja be, hanem a benti levegőt keringteti és közben azt hűti le. A lakásunk megfelelő mennyiségű és minőségű oxigénszintjének biztosításához szükséges a rendszeres szellőztetés a klímaszezonban is. Ez azonban nem elegendő, mert a klíma beltéri egységében számtalan kórokozó megtelepedhet. 

Néhány gyors gondolat a klíma működéséről, hogy megértsük mi okozza az elkoszolódást, mitől lehet kellemetlen szagú a kiáramló levegő.

Hűtés üzemmódban a beltéri egység elpárologtatója, lehűti a rajta átáramló levegőt. A hőmérséklet különbség azonban párakicsapódást okoz, mely kondenzvíz formájában a csepptálcában gyűlik össze. Ezen a nedves felületen a levegőből lerakódó por, pollen, poratka, gombaspóra szaporodni kezd. A bekapcsolt klíma ventilátor (mókuskerék) ezeket keringteti a szobában, amit belélegezhetünk. Ez torok és szemirritációt okozhat. Extrém esetben köhögés, fejfájás jelentkezhet, akár legionella fertőzés is előfordulhat, mely legionárius betegség kialakulásához is vezethet. 

A berendezés rendszeres karbantartását és tisztítását, a legtöbb forgalmazó garanciális feltételéhez is köti.

Na de évi 1? vagy 2? esetleg több karbantartás szükséges? mert, mindenhol mást olvasok... jegyezhetnék meg, de most ezt a dilemmát is eloszlatjuk. 

Otthoni használat mellett, amennyiben csak hűtésre használjuk a készüléket: az évi 1 karbantartás javasolt, azt is mondhatnám: kötelező!!!

Átlagos, éves felhasználás mellet, amikor fűtési célra is használjuk ugyanezen eszközt, akkor évi 2 karbantartás szükséges.

Átlagos alatt azt értem, hogy egy lakóházban működtetjük a berendezést és nem egy éttermi konyhában, műhelyben, ipari felhasználású helyen, ahol különösen magas a zsír-, por-, és páratartalom.

Lehetséges, hogy 1-1 gyártó ettől eltérő szabályokat rögzít garanciális feltételként, ezt mindig célszerű áttanulmányozni a jótállási füzetben.

A klíma tisztítását saját egészségünk megóvásán túl, a készülék kifogástalan működése céljából szükséges karbantartani.

A beltéri egység tisztítását többféleképpen végezhetik, viszont a leghatékonyabb a hőcserélő, ventilátor átmosás.

A víz felfogó zsák segítségével betakarjuk a falon lévő komplett beltéri egységet, és magasnyomású vízsugárral, tisztítószer és fertőtlenítőszer hozzáadásával a klímakészüléket ki tudjuk alaposan tisztítani. A zsák praktikus, mert felfogja a kifolyó vizet, nem jár nagy koszolással, szabad marad a szakember keze, így a munkát kényelmesen el tudja végezni. Ezek után biztosan felmerült a kérdés, milyen költségei vannak egy klímaberendezés tisztításának. Nos, ettől nem kell megijedni, ez nagyban függ a módszertől és felhasználás helyétől. Az átmosássos módszer 14.990 Ft./beltéri egység/alkalom árral számolhat vállalkozásunknál.  

Mindenki számára javasolni szeretném, hogy a tisztítást a klímaszezon beköszönte előtt ütemezze be és csak szakemberrel végeztesse el. Egyrészt a nyári időszakban lepkehálóval sem lehet kiváló szakembert találni, másrészt ne akkor derüljön ki, hogy a berendezésünk mégsem megfelelően működik, amikor már tombol a hőség. A www.klimatisztitokommando.hu internetes oldalon pont erre találsz megoldást, légy előrelátó adott helyen és időben!  

A klíma kényelmi érték. Gondoskodással sokáig szolgál minket. Karbantartással hosszú évekig élvezhetjük komfortját.