Amit eddig nem tudtál a légkondicionálókról!

2023.01.31

Hamarosan mindenki a légkondicionálók bűvöletében fog élni, ki az autójában, ki egy bevásárlóközpontban, ki otthon, ki az irodában. A forró nyári napokat, nehéz átvészelni klíma nélkül. De mit is tudunk róla igazából?  

- A légkondicionáló másik - hétköznapibb - elnevezése a klíma. Ezt a nevet az "éghajlat" után kapta, mivel képes mesterségesen adott hőmérsékletet, azaz klímát létrehozni.   

- A háztartásokba Thomas Midgley, Jr. révén kerülhettek be a klímák; ő volt az, aki az 1920-as években a freon nevű szagtalan gázt kezdte el használni, mely nem volt gyúlékony. 

- A légkondicionálók az 1950-es években robbantak be a mindennapi életbe; három év alatt, több mint 1 millió fogyott belőle. 

- Amerikában - ott, ahonnan elindult meghódítani a világot - az emberek évi több mint 22 milliárd dollárt költenek és 183 milliárd kilowatt villamos energiát használnak a légkondicionálókra.

- A Fehér Ház klíma rendszerének kiépítését Herbert Hoover rendelte el. Az 1929-es nyár hihetetlenül forró volt, a hivatalába frissen lépő 31. amerikai elnök pedig 30 ezer dollárt költött arra, hogy öltönyében még véletlenül se izzadjon meg. A történelem fintora, hogy a nagy beruházás után pár hónappal a tőzsde összeomlott és beütött a nagy gazdasági válság.

- A légkondik segítenek az allergiásoknak is; eltávolítják az allergéneket és más apró részecskéket a levegőből.

- Klímaszerelőt nem csupán akkor kell hívni, ha elromlik a készülék. Mielőtt üzembe helyeznénk, érdemes átnézetni, kitisztíttatni, szűrőt cseréltetni vele - ez fontos a hatékonyság, áramfogyasztás és a szoba levegőjének minősége érdekében. 

 - A nyári filmpremierek a légkondicionálóknak köszönhetik létjogosultságukat; amikor még csak az otthonok kis százalékában volt klíma, az emberek a filmszínházakba jártak hűsölni.