Ezek a baktériumok!

2023.03.01

Nyolc érdekesség a baktériumok jelenlétéről! 

  1. Az eső utáni nedves föld szaga a geosmin szerves anyagának köszönhető. A Föld felszínén élő aktinobaktériumok és cianobaktériumok termelik.
  2. A baktériumok evolúciós folyamata olyan sikeres volt az ókorban, hogy megjelenésük egymilliárd éve nem változott. Csak belső változások történtek.
  3. A tudósok által felfedezett legősibb szervezet az archibacterium thermoacidophilus. Az ilyen típusú baktériumok magas savtartalmú meleg forrásokban fordulnak elő. Ezek a baktériumok nem élnek 55 fok alatti hőmérsékleten.
  4. A Manchesteri Egyetem tudósai által végzett tanulmány kimutatta, hogy a mobiltelefon felületén lényegesen több mikroba található, mint amennyi a WC-ülőkén vagy a cipőtalpon található.
  5. A japánok belében élő egyedülálló mikrobák hatékonyabban dolgozzák fel a tengeri moszat szénhidrátjait, amelyek a föld részét képezik, mint más régiókból származó emberek.
  6. Kevesen tudják, hogy a bacilus és a baktérium egy és ugyanaz az élő szervezet. Csak hát a "bacillus" szó latin eredetű, a "baktérium" szó pedig a görög nyelvből származik.
  7. Az emberi szervezetben élő baktériumok két kilogrammjából egy a belekben található. Ezeknek a baktériumoknak a száma jóval meghaladja az emberi test sejtjeinek számát.
  8. Csaknem 40 000 különböző típusú baktérium található az emberi szájban. Egy csók során az emberek 278 féle baktériumot adhatnak át egymásnak. Ezek 95%-a biztonságos.