Rémisztő, igaz? Itt a klíma para!

2023.01.31

A nem szakszerű felszerelés és karbantartás azonban komoly veszélyforrás lehet. Ilyen betegségeket okozhat a koszos légkondi!

Nem is gondolnád, pedig sok bajt okozhat a nem megfelelő helyre szerelt klíma, veszélyezteti a körülötte tartózkodókat, a bőrfelület túlhűlhet, ami apró gyulladásokat okozhat a szervezetben. Leginkább érintett felület a testen az arc, nyak, vállak, karok, mellkas. Gyakoriak az arc és a homloküreg gyulladásos megbetegedések, illetve a tüdő- és torokproblémák. Másik jellemző tünete a bőr és a bőrben futó érhálózat túlhűtés, az izmainkban és a csonthártyákban is elindulhat egyfajta gyulladásos folyamat. Ennek jellemző tünete a klímát használó embereknél a nyakmerevség, a váll és a lapocka környéki fájdalom. Ezeken a területeken izommerevség kialakulhat, melyek apró csomókként kitapinthatók a nyak és lapocka környékén. 

Ha hagyjuk elkoszosodni a légkondi hőcserélőjét, ventilátorát a következő megbetegedéssel is számolhatunk. A leggyakrabban előforduló légiós betegséget a Legionella baktériumok okozzák. A kórokozó szabad vizekben fordul elő, de a nem megfelelően tisztított jakuzzi vízében, és vezetékes vízben is előfordulhatnak. A kórokozó ivóvíz fogyasztással nem fertőz, de inhalálással igen. Itt kerül képbe a klíma, ami a levegő keringtetésével segíti a baktériumok terjedését. A légiós betegség tünetei a magas láz, köhögés, mellkasi- és izomfájdalom, nehéz légzés, hasmenés, tudatzavar. Legsúlyosabb formája a kétoldali tüdőgyulladás. Nevét onnan kapta, hogy elsőnek az Egyesült Államokban a koreai háborúban járt veteránoknál fedezték fel, akik együtt tartózkodtak egy légkondicionált szállóban. A dohányzás, cukorbetegség, vesebetegség, immunhiányos állapot súlyosbíthatja a lefolyást. Körülbelül 2-10 nap a lappangási ideje, legtöbbször antibiotikummal kezelik, csaknem mindig olyan súlyos a lefolyása, hogy kórházi kezelés is szükséges. Háztartási klímáknál ettől kevésbé kell tartani, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne szükség folyamatos klíma átmosásra és fertőtlenítésre. 

A gombafertőzés is gyakori, mivel a nedves, párás közegnek köszönhetően a tisztítatlan, koszos klímák tökéletes táptalajai a gombák elszaporodásának. A gombafertőzést egyszerre több gombafaj spórájának légutakba való jutása is okozhatja. Egészséges immunrendszer esetén az előfordulás és a kockázatok csökkennek. Első sorban légúti megbetegedéseket okoz. 

A nyári kánikulában hajlamosak vagyunk a kintihez képest nagyon alacsony hőmérsékletűre állítani a berendezésünket. Ez főleg izzadás, gyakori ki be járkálás mellett egy elég rossz döntés. Pár óráig még kellemes, azonban másnap a jelentkeznek a légkonditól a náthás tünetek. A nem megfelelően beállított légkondi orrfolyást, orrdugulást, fejfájást okozhat. A megfázás súlyos és kezeletlen esetben fül, kötőhártya és arcüreggyulladássá fordulhat.

Szóval csak óvatosan a hűtéssel, nehogy végig betegeskedje a nyarat!