Hogyan fertőtlenítse a házát helyesen házilag

Milyen lehetséges fertőzőforrások vannak otthonában, és gyakorlati tanácsok otthona megfelelő fertőtlenítéséhez! 

Mi a különbség a tisztítás és a fertőtlenítés között?

Nagy különbség van a takarítás és a fertőtlenítés között. Mind a kettő művelet hasonlóan néz ki, de a fertőtlenítés megöli a vírusokat és a baktériumokat is, még a takarítással felületi tisztítást végzünk. Nem minden felület egyforma a sima és nem porózus felületek könnyebben hordozzák a kórokozókat, ezért gyakrabban kell fertőtleníteni. Ilyenek a kilincsek, bútorok, asztal lapok, telefonok, billentyűzetek, villanykapcsolók. A porózus felületek a vírusok túlélését nem teszik lehetővé túl sokáig, mivel az anyagok felületén található kis pórusok jobban megfogják a mikrobákat és megakadályozzák a terjedésüket. A tisztításra és a fertőtlenítésre használt szerek hatásfoka között nagy különbség van. A tisztításra használt termékek jó tisztító hatással rendelkeznek, viszont gyenge a fertőtlenítő képességük. A háztartásban használt ammóniának is van fertőtlenítő hatása, de leggyakrabban zsíroldásra használják. Ha az ammóniát például fehérítőként használja, amely tisztít és fertőtlenít is egyben, akkor alaposabb tisztítást kell végeznie otthon.

Hogyan fertőtlenítsük helyesen a házat?

A házunk fertőtlenítése az egész otthon alapos tisztításával kezdődik, különösen a szezonális változások esetén. A Covid-19 miatt a higiéniára és a takarításra fokozott óvintézkedésre van szükség.

Ha töpreng hogyan is kezdjen a fertőtlenítéshez, készítsen tervet:

 • Készítsen listát a fertőtleníteni kívánt tárgyakról, és legyen nagyon következetes.
 • Használjon minden esetben védőfelszerelést pl.: szemüveg, szájmaszk, kesztyű, köpeny, lábzsák stb.
 • Vállasza ki a megfelelő fertőtlenítő szert. Leginkább a fehérítő szer használata a javasolt, mivel nem csak zsíroldó hatású, hanem fertőtlenít is. Amennyiben az ammónia használatánál dönt, akkor alaposabban kell fertőtlenítenie.
 • Csökkentse azon tárgyak mennyiségét amik használaton kívül vannak, mivel a kórokozók elszaporodását nagyban befolyásolja.
 •  Vegye figyelembe a ház sajátosságait, hogy minden helyiségben a megfelelő fertőtlenítési módon kell eljárni.
 • Fürdőszoba és konyha: a legnagyobb fertőzési források helye, ebből adódóan a tisztításuknak teljesnek kell lennie. A már említett ammónia használata a fürdőszoba és konyha fertőtlenítésére egyaránt megfelelő. A konyha és a fürdőszoba padlózatán hetente legalább kettő alkalommal fertőtlenítő felmosást kell végezni.
 • Nappali: A kanapék, fotelek valamint a szövettel behúzott székek gyakran vannak használva, ezért nagy fertőzési pontok. Amennyiben van huzat és az levehető akkor mossuk ki mosógépben minimum 80-90 fokon. A nem levehető kárpit borításokat egy puha szőrű kefével a megfelelő fertőtlenítő (nem maró és fehérítő) szerbe mártva alaposan keféljük át. A függönyöket, ágynemű huzatokat és egyéb mosható szöveteket szintén mosógépben fertőtlenítő hatású mosószerrel mossuk ki. A bútorokat fertőtlenítővel alaposan töröljük át.
 • Ablakok: Az ablakokat kívül, belül egyaránt tisztítsuk meg arra alkalmas alkohol tartalmú fertőtlenítőszerrel. Erre a célra használhatunk ecetet, forró vagy langyos vízzel hígítva.  • Szőnyegek és padlóburkolatok . Ha kíváncsi, hogyan kell valóban fertőtleníteni a házat, óvatosnak kell lennie a szőnyegekkel és szőnyegekkel. Ezek a kórokozók bölcsői. Legalább hetente egyszer ki kell porszívózni.
 • rögtönzött irodák . A távmunka és az otthoni tanulás a ház egyes részeit ideiglenes irodákká változtatja. Alkohollal fertőtlenítse az íróasztalt és a széket, ahol dolgozik, valamint a számítógépet, az egeret, a mobiltelefont és mindent, amivel a nap folyamán kapcsolatba került.
 • A ház egyéb elemei . Fertőtlenítse a napi érintkezés helyeit, mint az ajtók, kilincsek, kilincsek, távirányítók... ammóniával vagy alkohollal.

És minden nap jól szellőztesse ki az egész házat az ablakok kinyitásával és a levegő megújulásával. Ez egy másik kulcs a ház megfelelő fertőtlenítéséhez. Ezen ajánlások követésével, valamint felelősséggel, türelemmel és feddhetetlenséggel mindannyian képesek leszünk kilábalni ebből a helyzetből.