Klímatisztítás házilagos fortélyai!

Hogy fogjunk hozzá?

A klímatisztítást házilag, saját kezűleg is el lehet végezni. A szakembereink minden esetben javasolják, hogy az általuk végzett átmosás és fertőtlenítést követő 2-3 hónapban vagy szükség esetén végezzék el a következő klímatisztítási folyamatot.

A pórfogó háló fogja fel legelőszőr a szennyeződéseket
A pórfogó háló fogja fel legelőszőr a szennyeződéseket

Klímatisztítás lépésről lépésre!

  1. Áramtalanítsuk le a berendezést! Általában kettő féle képen lehet az áramtalanítást elvégezni. Az egyik, hogy kihúzzuk a fali konektórból a klíma tápvezeték végén található csatlakozót. A másik kicsit bonyolultabb, ha direktre van kötve a berendezés, csak a biztosító táblán lévő kismegszakító kapcsoló lekapcsolásával tudjuk áramtalanítnai. Az utóbbi lehet, hogy szakembert igényel. 
  2. A következő lépés a klíma fedelének felnyitása. De mielőtt megtesszük vegyük kezünkbe a használati utasítást és informálódjunk a fedél felnyitásával kapcsolatban, mivel sok márkának más más a felnyitási technikája. Az óvatosság nem árt, mert könnyen letörnek a rögzítő patentok.
  3. Ha felnyitottuk a fedelet alatta találjuk a 2 db. műanyag porszűrőt. Ezek a szűrők fogják fel a különböző nagyobb méretű szennyeződéseket ( pl. nyárfa pőszmösz, rovar stb.). Vegyük ki a szűrőket és lavorban vagy kádban bő vízzel takarítsuk ki. A takarítást végezhetjük általános tisztítószer és puha kefe használatával. A szűrőket szárítsuk meg majd helyezzük vissza a helyükre és hajtsuk le óvatosan a fedelet. Ha a szűrő nem mosható, akkor a használati utasítás általában tartalmaz javaslatot arra vonatkozóan, hogy milyen száraz módszerrel lehet a szennyeződésektől megszabadítani.
  4. Helyezzük áram alá a berendezést és probljuk ki. 

Tapasztalataink alapján a klíma házilagos tisztítását a "4" -gyes pontig ajánljuk és javasoljuk! 

spray-vel való tisztítást, mely lehet folyékony permetszerű és hab állagút nem javasoljuk, mivel a lerakódott, letapadt port nem tisztítja le tökéletesen. A klíma további használata során a penész és a gombaspóra megtelepedése rohamosan növekszik. Arról nem is beszélve, hogy nem igazán költséghatékony eljárás! A jobb minőségű sprayk kb. 8.000 Ft.-tól kaphatók.

Ha mégis úgy dönt, hogy kipróbálja a spray-vel való klímatistítást, a spray megvásárlása előtt kérje ki szakembereink díjmentes szaktanácsadását!

Ennyire ne hagyja elporosodni a szűrőt!
Ennyire ne hagyja elporosodni a szűrőt!

Mikor tisztítsuk ki a porszűrőt házilag?

A szakember által elvégzett tisztítások közötti időpontban kb. 2-3 havonta érdemes leellenőrizni a klíma porfogó hálóit. Ha szükséges a tisztítást a fent leírtak alapján elvégezni. Abban az esetben ha a levegő valamilyen oknál fogva különösen szennyezett (pl. lakásfelújítás, építkezés zajlik a közelben, nyárfa virágzás, a normálisnál nagyobb egyéb poros tevékenység, rovar rajzás stb.) akkor az ellenőrzést sűrűbben kell végrehajtani. A benti vagy a kintről bejövő ételszag, olajszag  vagy más kellemetlen szaghatás beivódhat a porszürőn lévő puha szivacsba és onnantól kezdve folyamatosan érezhető lesz a lakásunkban.   

Fontos! nem elegendő a beltéri egységet megtisztítani, a kültéri egységre is nagy hangsúlyt kell fektetni. A karbantartás egyik alapeleme az átmosás és fertőtlenítés, amelyet a bel és a kültéri egységben egyaránt el kell végezni. Az alapos, hatékony klímatisztítást bízza szakembereinkre!