A fertőzésmegelőzés öt trendje

2023.03.13

A "szuperbaktériumok", azaz az antibiotikumok hatásának ellenálló, úgynevezett multirezisztens baktériumok megjelenése, a fertőzésmegelőzés területe sem marad sokáig egyensúlyban. Az elkövetkező években kétségtelenül új fertőzések jelennek meg, melyek hatására új irányelvek és protokollok léphetnek életbe, valamint új technológiák jelennek meg. A trendek pozitív változásának előnyei felülmúlják a negatív tényezőket, ezáltal az egészségügyi fertőzések idővel fokozatosan csökkennek. Az alábbiakban öt fertőzésmegelőzési és ellenőrzési trendet és problémát mutatunk be, amelyek lehetővé teszik az egészségügyi intézmények számára, hogy tovább csökkentsék fertőzési kockázatukat.

  1. A fertőzésmegelőző "csomagok" alkalmazása és átfogó megközelítése: az Infection Prevention and Control (IPC) szakértői több éven át egy sor bizonyítékon alapuló gyakorlatot alkalmaztak a kórházi fertőzések kockázatának csökkentése érdekében. A fertőzésmegelőzés sokoldalú megközelítése pótolná az egyetlen beavatkozással járó hiányosságokat. Az eljárások és a fertőzések átvitelének kockázatától függően különböző fertőzésmegelőzési eszközöket és protokollokat alkalmaznak. Például egy fertőzésmegelőzési "csomaggal" a fertőtlenítőszerek és a gyakorlati felhasználásuk kombinációját alkalmazzák a környezettel, a nővérrel és a pácienssel kapcsolatos fertőzési lánc optimális megszakítására. Ide tartozhatnak a megfelelő bőrfertőtlenítők, steril termékek és kesztyűk, kézfertőtlenítők, felületfertőtlenítő törlőkendők és bevált ellenőrző listák alkalmazása. Ezzel megvalósíthatók a kórházi fertőzések elleni legerősebb védekezés, a kórokozók átvitelének megszüntetése.
  2. A gyógyszerrezisztens gomba: Számos protokollt dolgoztak ki és alkalmaztak az elmúlt években a kórházi fertőzések csökkentésére. Bár egyes fertőzések fokozatosan csökkentek kórházainkban, egyre nagyobb és indokolt aggodalomra ad okot a  gomba gyógyszerrezisztens törzsei. A különféle törzsei könnyen terjednek a kórházakban, és súlyos fertőzéseket okozhatnak, amelyek a veszélyeztetett betegekre rendkívül súlyosak lehetnek. A candidemia elkerülhetetlenül hosszabb kórházi tartózkodást, és ezzel együtt magasabb egészségügyi költségeket igényel. Mint mindig, most is a megelőzés a legfontosabb gyógymód, különösen azért, mert sok törzs több gyógyszerrel szemben rezisztens.
  3. UV-C fertőtlenítés: A kórokozók bárhól megtelepedhetnek, ezért a tisztálkodás és a fertőtlenítés során a tisztálkodó helyiségben elemet fertőzőként kell kezelni. Hogyan történik ez gyorsan és rutinszerüen minden alkalommal, amikor egy helyiségben folyamatos fertőtlenítésre van szükség. Az UV-C technológiával érintésmentes fertőtlenítést lehet elérni, mivel az ultraibolya fény természetes csíraölő. Az UV-C sugarak hozzáférnek a helyiség minden részében megtelepedet mikroorganizmusok fertőtlenítéséhez. Az UV-C fertőtlenítő eszközök könnyen használhatók, vegyszermentesek, környezetbarátok és tökéletes fertőzésmegelőző eszközök. Végső védelmi vonalként működnek, amely nagymértékben csökkenti az emberi hiba kockázatát. A WHO a jelenlegi járványhelyzetben az UV-C sugárzás alkalmazását fontolgatta a kórházi fertőtlenítésben. Az Egészségügyi Minisztérium is beiktatta, és tanulmányok jelentek meg ennek a módszernek a hatékonyságáról és a szükséges minimális sugárdózisokról. A reprezentatív vírushelyettesítő anyagokon, és a hozzá szükséges módszereket alkalmazzák egyre inkább magán a SARS-CoV-2-n. Eredmény? Valójában az, ami egy meglehetősen labilis burokkal rendelkező vírustól elvárható, a minimális dózisok egyre alacsonyabbnak bizonyulnak. Valójában a "Nature" nemrégiben rendkívül alacsony dozimetriai követelményeket tett közzé, ami 4-17 mJ/cm2. szinte minden rendszerhez könnyen hozzáférhető, akár rövid idő alatt és jelentős távolságokról is, mindaddig, amíg van egy közvetlen világítási vonal. A bármely UV-C fertőtlenítő rendszer jó választás lehet kórházaink számára, mivel elegendő hatásfokkal rendelkezik más fertőtlenítési eljárással szemben. Fontos, hogy a WHO egyértelműen figyelmeztet arra, hogy " Ezek a technológiák nem helyettesítik a kézi tisztítást, csak kiegészítik azt. Érintésmentes fertőtlenítési technológia alkalmazása esetén kötelező a felületek kézzel történő tisztítása letörléssel a szerves anyagok eltávolítása érdekében.
  4. Az érintőképernyők higiéniája: Az egyre gyakrabban használt digitális technológia növelte az egészségügy kifinomultságát. Az érintőképernyős számítógépeken és a mindenütt megtalálható okostelefonon keresztül az információk egész világa kéznél van. Az érintőképernyők azonban a szennyeződések és a kórokozó mikroorganizmusok általi újra szennyeződések hatalmas forrásai is, amelyek még a legjobb kézfertőtlenítő megoldások hatásait is megszüntetik. Az érintőképernyők nemcsak állandó használatban vannak, hanem a készülékekből kiáramló hő is termékeny táptalajt jelentenek a mikroorganizmusok számára. A közelmúltban végzett elemzés bebizonyította, hogy a betegektől, orvosoktól és egészségügyi dolgozóktól egyetlen intézményben gyűjtött 100 mobiltelefon közül 93-rom volt baktériummal szennyezett, és a kimutatott baktériumok 80%-a rezisztens volt az antibiotikumokra Az egészségügyi személyzet gyakran jár az egyik központból a másikba, és ezeket az eszközöket mindenhová magukkal viszik, még otthonukba is, így a kórokozók tovább terjedése folyamatos. A képernyőtisztítók széles körben elterjedt használata már régóta létezik. Szerencsére az innovatív termékek a képernyőtisztítást hihetetlenül egyszerű rutinná vált. Javasoljuk, hogy a kórházak minden területén legyenek hatékony és kompatibilis törlőkendő, adagolók, amelyek mind a személyzet, mind a látogatók rendelkezésére állnak mobiljaik és egyéb eszközeik fertőtlenítésére . Az érintőképernyők tisztítása mindenkinek természetessé kell, hogy váljon.
  5. A Szociális Egészségügyi központok orvosi ellátása: Az elmúlt években nagy fejlődésen ment keresztül a fertőzésmegelőzés és az intézmények fertőzésvédelmi programjainak kidolgozásával kapcsolatos tudásunk. A szociális egészségügyi központokban nyújtott ellátás folyamatosan bővül. Ezekben az intézményekben egyre gyakrabban ápolnak krónikus betegeket, beleértve azokat is, akik légzési terápiát vagy dializist igényelnek. Figyelembe kell vennünk, hogy ezek a betegek fertőzésének megelőzésére vonatkozó ismereteink még mindig elégé korlátozottak. Fontos kérdések, hogy milyen beavatkozásokkal lehet megelőzni az endémiás fertőzéseket valamint melyek a leghatékonyabb eszközök a járványok korai felismerésére. Az antimikrobiális rezisztens szervezetek előfordulását milyen beavatkozásokkal lehet minimalizálni. Programokat kell kidolgozni az atimirobiális szerek használatának optimalizására.