Ózon mint tisztító és fertőtlenítő gáz

A 19. században kezdték hasznosítani az ózongázt légtér fertőtlenítésre, víz fertőtlenítésre, gyógyításra, tisztításra, a táplálék frissen tartására. Száz év leforgása alatt pedig az emberek ózonhoz való kapcsolata és hozzáállása jelentősen megváltozott. Az ózongenerátor használata széles körben elterjedt. 1902-ben Németországban hozták létre az első olyan gyárat, amely a víz ózon gázzal történő fertőtlenítésére és tisztítására szakosodott. Azóta már sok helyen alkalmaznák az ózonos technológiát a víz, légtér és egyéb berendezések, anyagok, élelmiszerek fertőtlenítési  folyamatában.

Tudat-e az Ózonról!

 Az ózon gyakorlatilag 3 oxigén atomot tartalmaz, ellentétben az általunk belélegzett oxigénnel, amelyben 2 oxigén atom van. Az ózonnak van a világon a második legerősebb fertőtlenítő hatása, ezért széles körben alkalmazzák a baktériumok, vírusok, penészgombák és a nem kívánt szagok végleges eltávolításához a gépjárműveknél és épületeknél. Érdekességképpen említjük meg, hogy az ózon természetben is előfordul és leggyakrabban villámlások alkalmával jön létre. Ennek eredményeként érezhetjük vihart követően a kellemes "esőillatot", amely a természet ajándéka. Valószínű azonban, hogy az ózonnal kapcsolatos témákból leginkább a Földet körülvevő ózonréteghez kapcsolódóan hallunk. A Nap ultra-ibolya sugarai által létrehozott ózonréteg fontos számunkra, hiszen ez véd a káros ultra-ibolya sugarak ellen.

Az ózongáz előállítása ózongenerátorral történik, amelye biztosítja az oxigén elektromos stimulálását ahhoz, hogy az oxigént instabil ózonná alakuljon át, ez a Korona Kisülés. A korona kisülés az ózongenerátorban használt nagyfeszültségű elektromos mezőben következik be. A levegőt vagy koncentrált oxigént vezetünk át ezen az elektromos mezőn, és az oxigén bizonyos százaléka átalakul ózonná, amelyet azután felhasználunk a fertőtlenítési folyamat során.

Az ózongáz működéséről:

Az ózongáz rendkívül erős hatású, de rövid életű. Amikor a szennyeződések, penészgombák, baktériumok, vírusok ózonnal érintkeznek, teljesen elpusztulnak az oxidációs folyamat eredményeként. Az oxigén molekulához kötődött extra oxigén atom hozzákötődik a szagokat okozó (dohány, étel, penész stb.) szennyeződéshez, elpusztítva, felbontva azt, és ezt követően semmi sem marad, nincs szag, illat, baktérium csak tiszta oxigén. Az ózongáz visszaváltozik oxigénné a kezelést követően.

Vegyszermentesen, adalékok nélkül eltünteti a szagokat, nem hagy nyomot, nem igényel emberi felügyeletet. Esső utáni illatot hagy maga után.

Ózongázt álló anyagok:

Az ózongáznak ellenálló anyagok a következők: egyes teflon fajták (PTFE, FEP, PFA), 316 rozsdamentes acél, viton, szilikon, cpvc, kynar (PVDF).

 Az ózongáznak nem ellenálló anyagok a következők: buna-n (nitril), acél (enyhe), öntöttvas, acetal, természetes gumi. A felsorolt anyagok állapota az ózongáz használata következtében  megváltozhat, ezért semmilyen körülmények között nem szabad használni. FONTOS! Az ózongáz (ppm) koncentrációja és az alkalmazási időtartam nagymértékben befolyásolja a munkafolyamat veszélyességét. Bármilyen anyag károsodásának szintjét, az elhasználódás mértéke is befolyásolhatja. Az ózongáznak ellenálló anyagok nagyon jól használhatók az ózonkoncentráció szintjétől és a felhasználás típusától függetlenül. 

Ózongáz semlegesítésének folyamatai:

Az ózongázt kettő módon semlegesíthető. Az egyik eljárás talán a legelterjetebb eljárás az alapos szellőztetés. Az előre beállított gáztermelési idő letelte után a kezelt területre a megfelelő védőruházatban lehet belépni és szellőztetni! A szellőztetést során az ózongáz vissza alakulását oxigénné felgyorsíthatjuk ventilátorok használatával is. Járművek esetében az ajtók kinyitásával tudjuk elérni a semlegesítést.

A második eljárás mikor maga az ózongenerátor alakítja át az ózongázt oxigénné. Ez az eljárás a gáztermelést követően további időt vesz igénybe, még a generátor visszaállítja az ózongázt oxigénné.

Ózon gáz és az emberi szervezet kapcsolata:

Az emberi szervezett rendkívül érzékenyen reagálnak az ózongázra. A fertőtlenítésre használt ózon töménysége 0,5-5 ppm között van. Az emberek a 0,01 ppm ózongáz koncentrációt szagról már érzékelnek. A 0,01 ppm alatti ózongáz koncentráció az Egészségügyi Minisztérium szerint semmilyen káros hatással nincs az emberi szervezetre. Minden kellemetlen tünet (kiszáradt száj, légutak irritációja) az ózongázzal érintett terület elhagyása után rögtön elmúlik, mindennemű következmény nélkül.