Ózongenerátor használata házilag-veszélyei

A mai meglehetősen szennyezett környezetünkben sokan érdeklődnek az ózon gázzal való fertőtlenítés és tisztítás után. Ez a viszonylag új technológia vajon mennyire hatásos, melyek a mellékhatásai, illetve mennyire veszélyes? Lehet-e használni házilag és hogyan működik?

Ózongenerátor használata házilag:

Az ózongenerátor használata egyszerű, de alapos körültekintést igényel. Nagyon vitatott kérdés a hatóságok körében, hogy a használatát szakirányú végzetséghez kötik, mivel az ózon gáz helytelen használata az emberre életveszélyes is lehet. Mielőtt megvenné a készüléket nézzen utána a mindenkori hatályos jogszabálynak! A használata olyan helyeken javasolt ahol számos fertőző mikroorganizmus található a felületeken (autó klíma, utastér, épület kilincs, asztal, tárgyakon stb.) és a levegőben (penész gombaspórák, baktériumok, vírusok), ezeket az ózon gáz erejével megszüntethető.

Az ózongenerátor használatának első lépése a használati utasítás alapos tanulmányozása! A készülékek között lehetnek minimális kezelési eltérések.

Az autó fertőtlenítés esetén keresse meg a leg megfelelőbb helyet a generátor elhelyezésére. Ha az utastér légtért kezeljük a hátsó ülésén, ha a klímát szeretnénk fertőtleníteni akkor az első ülés (anyós ülés) lábtartó részén helyezzük el, minél közelebb a levegő keringtető közelében. Az ózongenerátor megfelelő elhelyezése után győződjünk meg, hogy az ablakok teljesen fel vannak húzva. Kapcsoljuk be az autó levegő keringtető ventilátorát közepes fokozatra és belső keringtetésre. A következő lépésben állítsa be a kezelési időt az ózongenerátoron. Az idő beállítását egy forgókapcsoló elforgatásával vagy egy digitális kijelző segítségével tudjuk elvégezni. Minden készüléknél van türelmi idő ami kb. fél perc, ezalatt az idő alatt tudja biztonságosan elhagyni az autó utasterét és az ajtót becsukni az ózon gáz termelés előtt. A kezelési idő letelte után kb. 5 percig hagyjuk a ventilátort még üzemelni, hogy a még bent lévő gázt tovább keringtesse. Majd egy alapos szellőztetést követően vegyük birtokba az autót.

Az épület fertőtlenítés esetén a szobában, egyéb helyiségekben a középső részen vagy a speciálisan kezelendő terület közelébe helyezzük el a készüléket. Ajánlatos minél magasabbra egy létrára vagy jól rögzíthető fix pontra elhelyezni. Fontos, hogy az ózon gáz nehezebb a levegőnél így a gáztermelés során az alsó rész telítődik meg gázzal és úgy halad felfelé. Az ózongenerátor megfelelő elhelyezése után győződjünk meg, hogy minden légrést megszüntetünk. Az ablakok be vannak-e zárva, ha a zárt ablaknál is jár a levegő akkor célszerű az ablakot körbe ragasztani a maximális hatásfok elérése érdekében. A szellőző nyílásokat is tökéletesen le kell ragasztani, valamint az ajtók küszöbjeit is. A következő lépésben állítsa be a kezelési időt. A kezelési időt a használati utasításban található terület és légköbméter táblázatból megtudhatja meg. Az idő beállítását egy forgókapcsoló elforgatásával vagy egy digitális kijelző segítségével tudjuk elvégezni. Minden készüléknél van türelmi idő ami kb. fél perc, ezalatt az idő alatt tudja biztonságosan elhagyni a területet az ózon gáz termelés előtt.

A beállított kezelési idő letelte után még várjon kb.30-40 percet, mielőtt visszatér a kezelt helyiségbe. Ezalatt az idő alatt az ózon gáz vissza alakul oxigénné. Ezt követően a helyiséget szellőztesse ki alaposan ,hogy a még le nem bomlott ózon gáz szabadon távozhasson. 

A fentiek ismeretében egy megbízható gyártótól beszerzett ózongenerátorral végezze a fertőtlenítést. A megfelelő koncentrációt és a megfelelő kezelési időt figyelembe véve és betartva, valamint a balesetvédelmi előírások maradéktalan betartásával eltudja végezni adott ózon gázos fertőtlenítést. Ha minden szakszerűen betart, a kezelés után a területet birtokba veheti. Amennyiben nem történt minden szakszerűen, akkor kezdődnek a problémák!!

Kezelési légtér és idő táblázat
Kezelési légtér és idő táblázat

ózongenerátor veszélyei:

  • A nem megbízható helyről vásárolt "gagyi" ózongenerátor!
  • A használati utasítás nem betartása!
  • A nem szabályosan burkolt vagy rossz minőségű, gyakran földeletlen tápkábellel árult alacsony színvonalú készülék.
  • Ha nem földelt, háromeres, három csatlakozóval ellátott tápkábel csatlakozik az ózongenerátorhoz.
  • Ha a konektór nincs ellátva földeléssel.
  • Ha az elektromos készülék a nem megfelelő tervezés miatt nincs ellátva zárlat illetve túlterheltségi védelemmel.
  • Az ózon agresszív oxidáló anyag, ezért is ilyen jó fertőtlenítő hatású, így életveszélyes ha a tüdőbe jut.
  • Ember, állat, és növény se tartózkodjon az ózon gázzal telített helyiségben.